„Az aratástól a kenyérsütésig”

Programcsomag értéke: 2000 Ft

Időtartam: 120 perc

Tantárgyi besorolás: ének-zene , földrajz, természetismeret, hon és népismeret, magyar nyelv és irodalom, technika, életvitel és gyakorlat

Korcsoport: ált. isk. felső tagozat

Megvalósítás módja: Múzeumi helyszín

Múzeum: Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Múzeumpedagógiai Tagintézmény

Cím: Jász-Nagykun-Szolnok megye
5071 Besenyszög, Jászladányi út 18.

Előadás és tárlatvezetés, a kézi aratás eszközei. A búza útja a vetéstől a kaszával történő aratáson át a kenyérsütésig mondókák, népdalok, szemléltető képek segítségével. A búza növény kézbe adása, részeinek elemzése: szár, kalász /mag, pelyva, toklász/ és hasznosításuk régen. A gabonaőrlés folyamatának megismerése interaktív formában, kézi malom kipróbálása: szitálás, rostálás. Lisztfajták, gyúrás, dagasztás, sütés. Elkészült pékáruk közös elfogyasztása. Archív film megtekintése a régi, besenyszögi aratásról. Az előadás során megismertetni a különböző korosztályú gyerekeket a múlt hagyományaival, a búza kézi aratásával, a kévekötés, keresztrakás, cséplés, gabonaőrlés folyamatát a múzeumban található eszközök segítségével. /kasza, gereblye, kapkodó, molnárkocsi, kenderzsák, malom, kézimalom, lisztesláda, dagasztóteknő, sütőlapát, szakajtó/ kenyérsütő abrosz, szé ’vonó. Ismerjék meg a kenyérsütés folyamatát, a malom funkcióját, a lisztőrlés folyamatát.

Időpontok:

  • Egyeztetés alapján (Maximális létszám: 50 fő) Jelentkezés